Kako onemogućiti značajna mjesta u macOS High Sierra

Apple postaje dobar u skrivanju postavki. Počinjemo misliti da to možda neće biti nesreća ili prosuđivanje UX tima. Čini se da je Apple dodao novu uslugu za praćenje lokacije u High Sierri. Zove se značajna mjesta. Značajne lokacije u macOS High Sierra zapisima na kojima ste MacBook ili iMac koristili dulje vrijeme. Informacije ih upotrebljava aplikacija Fotografije. Moguće je da ga koriste i druge aplikacije. Evo kako možete onemogućiti značajne lokacije u macOS High Sierra.

Ovo uključuje promjenu postavki sigurnosti i privatnosti vašeg sustava, tako da će vam trebati administrativna prava da biste onemogućili značajne lokacije u macOS High Sierra.

Otvorite Postavke sustava i idite na postavke sigurnosti i privatnosti. Jednom unutra, kliknite ikonu zaključavanja u donjem lijevom kutu i unesite lozinku administratora kada se to od vas zatraži.

Zatim idite na karticu Privatnost i kliknite Lokacijske usluge. Vidjet ćete gumb "Pojedinosti" pored Usluge sustava. Kliknite ga.

Iznutra ćete vidjeti popis sistemskih usluga ili "Česte lokacije" ili "Značajne lokacije", ovisno o gradnji koju imate. Jednostavno poništite mogućnost za onemogućavanje značajnih lokacija u macOS High Sierra.

Ako želite, možete napustiti uslugu uključenu, ali očistiti sve lokacije koje je dosad spremila. Da biste to učinili, kliknite gumb "Detalji" pored opcije Značajne lokacije. Vidjet ćete popis svih lokacija koje je macOS spremio. Kliknite gumb "Očisti povijest" da biste ih uklonili.

Ako želite zadržati uslugu, ali znate kada je ona aktivna, uključite opciju "Prikaži ikonu lokacije na traci izbornika kada sustavske usluge zatraže vašu lokaciju". To, naravno, znači da ćete vidjeti ikonu kada bilo koja od navedenih pet sistemskih usluga koristi vašu lokaciju. Neke usluge poput vremenske zone i pronalaženje moje usluge Mac vjerojatno se neće previše upotrebljavati, ali prijedlozi temeljeni na lokaciji mogu se često koristiti vašu lokaciju.

Ove se informacije ne sinkroniziraju s Appleovim poslužiteljima. macOS to prikuplja isključivo kako bi OS bolje funkcionirao na vašem sustavu. Također, Apple ima prilično dobre rezultate kada je u pitanju poštivanje privatnosti korisnika. Jedini rizik koji može proizaći iz ove značajke je ako su vaše fotografije označene podacima o lokaciji i ako ih nesvjesno prenesete putem Interneta, na primjer, na Facebook. Facebook ne samo da zadržava sve metapodate na fotografiji, već pokušava i analizirati pogodi što je u njima. Sigurno je reći da takve informacije ne biste trebali dijeliti na društvenoj mreži radi vlastite sigurnosti. ako uobičajeno uklonite metapodatke s fotografija prije nego što ih pošaljete, ova će se značajka možda vratiti natrag.

watch instagram story